Uncategorised

Oma tietokone mukana opinnoissa

Tietokoneesta ja muista älylaitteista, kuten tableteista on tullut tänä päivänä opiskelun kannalta lähes välttämättömiä. Erityisesti monet yliopistot ovat siirtyneet lähes paperittomaan materiaaliin, jossa opiskelijan omat työvälineet, kuten tässä tapauksessa tietokone korostuvat entisestään. Tietokoneen merkitys on otettu huomioon yliopistojen lisäksi myös lukiossa ja jopa peruskouluissa, joissa vuosittaisiin budjetteihin on alettu lisäämään myös jokaisen opiskelijan henkilökohtainen tabletti tai tietokone.

Tietokoneen vaatimukset

Vaikka osa opistoista onkin jo sisällyttänyt tietokoneet osaksi budjettiaan, puuttuu tämä käytäntö vielä monista kouluista kokonaan. Lisäksi lähes jokainen opiskelija erityisesti korkeakouluissa omistaa oman tietokoneen tai tabletin jo omasta takaa. Opiskelijan tietokoneen vaatimukset poikkeavat kuitenkin hieman normaaliin arkikäyttöön hankitusta tietokoneesta.

Opiskelussa erityisesti tietokoneen akun kunto on tärkeää. Suurilla yliopistoilla ja kampuksilla liikuttaessa ei aina ole aikaa jäädä latailemaan tietokonetta jokaisessa luokkahuoneessa tai käytävällä, eivätkä luokkahuoneiden ja luentosalien sähkövirratkaan ole todennäköisesti suunniteltu kattamaan kymmenien tai jopa satojen opiskelijoiden tarpeen ladata tietokoneiden akkuja yhtäaikaisesti. Uusissa tietokoneissa akku kestää helposti koko koulupäivän ajan (6-8 tuntia), mutta vanhemmissa tai kovassa käytössä olleissa tietokoneissa akun vaihtoa kannattaa harkita, erityisesti silloin, jos akku ei kestä muutamaa tuntia pidempään.

Akunkeston lisäksi myös muistin koolla ja prosessorilla on merkitystä. Jos opiskelija ei käytä useita tilaa vieviä ohjelmia samaan aikaan, riittää tietokoneelle perinteinen 4-8 gigan muisti Intelin i5-prosessorilla varustettuna. Pienemmätkin prosessorit ja muisti voivat riittää, mutta riittävä muistimäärä ja tehokas prosessori varmistavat sen, että tietokone toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Valokuvausta, elokuvatuotantoa, arkkitehtuuria tai pelisuunnittelua opiskelevien kannattaa kuitenkin panostaa vielä suuremmalla muistilla ja tehokkaammalla prosessorilla varustettuun tietokoneeseen, sillä raskaat suunnitteluun luodut ohjelmistot vaativat tietokoneelta paljon.

Opiskelijan rahatilanne on usein hankala, ja siksi upouuden tietokoneen hankinta ei välttämättä onnistu ainakaan heti. Tällöin myös käytetty tietokone, kuten hyväkuntoinen Macbook on varteenotettava vaihtoehto opintojen aloittamiseksi. Huollettuna ja hyvin käsiteltynä käytettykin tietokone voi vastata ulkonäöltään ja toiminnoiltaan lähes uudenveroista tietokonetta; hintalappu vain on puolet edullisempi.

Näytön koolla on aina merkitystä, oli kyseessä sitten opiskeluun, työskentelyyn tai pelaamiseen hankittava tietokone. Opiskelussa 13 tuuman näyttö lienee suosituin, sillä se mahtuu näppärästi reppuun. Pienempikin näyttö kelpaa aivan yhtä hyvin, kunhan taas pitää huolen siitä, että silmät pääsevät lepäämään kunnolla.

Oman tietokoneen hyödyt opinnoissa

Digitalisoitunut oppimisympäristö on helpottanut myös opettajan työtä, sillä koulujen keskeisissä verkkoympäristöissä opiskelijan ja opettajan välinen kommunikaatio on tehostunut. Samalla myös oppimateriaalien lataaminen ja päivittäminen nettiin kaikkien opiskelijoiden saataville mihin vuorokauden aikaan tahansa on tehnyt sekä opiskelusta että opettamisesta tehokkaampaa. Myös yllättävät muutokset, kuten kokeen aikataulun muuttuminen, luennon peruminen tai muu odottamaton tapahtuma saavuttavat opiskelijan nopeammin, jolloin tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti.

Tietokone auttaa pitämään kaikki opintoihin tarvittavat materiaalit aina yhdessä ja samassa paikassa. Työskentely helpottuu huomattavasti, kun papereita ja kirjoja ei tarvitse koko ajan selata edestakaisin. Yksi tietokone painaa repussa myös huomattavasti vähemmän kuin kasa kirjoja. Dropbox, hakukoneet, Office-paketti ja monet muut palvelut ovat tehneet tiedon hakemisesta, jakamisesta ja kokoamisesta helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka tietokone on aina iso investointi, maksaa se itsensä pitkällä aikavälillä takaisin.

bard