Kuinka saada lapsi innostumaan opiskelusta?
Opinnot ovat tärkeä keino oman tulevaisuuden turvaamiseksi. Tästä syystä olisikin tärkeää, että jo pienet lapset oppisivat arvostamaan opiskelua, ja innostuisivat siitä. Oppimaan oppiminen onkin erityisen tärkeää, minkä lisäksi oppimisesta ja opiskelusta olisi tärkeää pyrkiä tekemään mahdollisimman mielekästä ja mielenkiintoista, jotta lapsi todella innostuisi opiskelusta, ja haluaisi oppia lisää!
Kannustus on kaiken A ja O
Pieni lapsi oppii yrityksen ja erehdyksen kautta. Tästä syystä lapsen kannustaminen yrittämiseen (ja erehtymiseen) on valtavan tärkeää. Olisi hyvä, jos lapsi onnistuisi luomaan itselleen vahvan itsetunnon, joka ei romahtaisi satunnaisten erehdystenkään edessä. Ja juuri tässä vanhemmilla on suuri vaikutus! Kun lasta kannustetaan ja tuetaan, hänen itsetuntonsa kehittyy ja hän rohkaistuu kokeilemaan sellaisiakin asioita, jotka saattavat ensin tuntua hämmentäviltä tai jopa pelottavilta. Avoimin mielin opiskeluun suhtautuva lapsi oppii todennäköisesti huomattavasti paremmin kuin sellainen lapsi, joka kokee oppimisen lähtökohtaisesti epämiellyttävänä, hankalana tai epäkiinnostavana.
Vahvista lapsen vahvuuksia
Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa ja mielenkiinnon kohteensa. On aikuisten vastuulla pyrkiä tunnistamaan nämä vahvuudet ja vahvistamaan niitä entisestään. Jos lapsi on esimerkiksi näppärä käsitöissä, hanki hänelle hyviä työkaluja ja anna hänen rakennella mielin määrin, kunhan vain turvallisuudesta on huolehdittu. Esimerkiksi byggmax tarjoaa oivallisen valikoiman rakennustarvikkeita myös lasten käyttöön.
Jos taas lapsi on selkeästi innostunut taiteesta ja taiteen tekemisestä, varmista, että hänellä on ulottuvillaan hänen käyttöönsä soveltuvat välineet, ja että hänellä on riittävästi tilaa luovuutensa valloilleen päästämiseen. Suhtaudu arvostavasti lapsen töihin ja osoita, että olet kiinnostunut hänen taiteestaan. Tämä saa lapsen innostumaan entistä enemmän taiteen tekemisestä.
Erilaiset tutustumisretket lasta kiinnostaviin kohteisiin voivat viedä oppimisen entistä syvemmälle. Mikäli lapsi on kiinnostunut vaikkapa eläimistä, kokeile tutustua eläinten maailmaan eläinmuseon tai -tarhan kautta. Esimerkiksi Helsingissä sijaitseva Luonnontieteellinen museo on erityisen mielenkiintoinen kohde tällaiselle lapselle, sillä museossa lapset on huomioitu erityisen hyvin. Museossa on mahdollista koskettaa esimerkiksi ketun turkkia ja saada näin käsitys siitä, miltä eläimen silittäminen tuntuu. Museossa voi tutustua myös erilaisten eläinten jätöksiin, mikä saattaa kiinnostaa monia pikkututkijoita.
Valjasta digitaaliset välineet opetuskäyttöön
Juuri nyt monissa kouluissa joudutaan turvautumaan etäopetukseen koronaviruksen laajan leviämisen vuoksi ja esimerkiksi tällaisissa tilanteissa digitaaliset oppimisvälineet voivat olla kullanarvoisia. Vaikka lasten ruutuaikaa tuleekin rajoittaa, voi laadukkaita digitaalisia välineitä silti valjastaa opetuskäyttöön. Etäopetukseen on onneksi Suomessa hyvät valmiudet, vaikka joidenkin asiantuntijoiden mielestä olemmekin digioppimisessa alan kärkeä jäljessä.
Laadukkuus on kuitenkin tässä asiassa kaiken A ja O, sillä ihan kaikki markkinoilta löytyvät pelit ja ohjelmat eivät ole lasten käyttöön kovin suositeltavia. Kuitenkin laadukas digitaalinen oppimispeli tai -ohjelma voi tarjota lapselle mielekästä sisältöä silloinkin, kun vanhemmilla tai opettajalla ei ole aikaa paneutua hänen opettamiseensa. Esimerkiksi matematiikan saralta löytyy hyviä oppimispelejä, jotka voivat auttaa lasta oppimaan matematiikkaa myös sen koulutuksen murrosvaiheessa.
Laadukas oppimispeli tai -ohjelma tukee lapsen itsenäistä oppimista ja ohjelma onkin väsymätön opettaja, joka korjaa lapsen tekemät virheet tarvittaessa kerta toisensa jälkeen, ja antaa hänelle väsymättömästi myös positiivista palautetta onnistuneiden suoritusten jälkeen. Hyväkään oppimisohjelma ei toki korvaa opettajan läsnäoloa, mutta tietyissä tilanteissa se voi auttaa tarjoamaan lapselle mielekästä tekemistä, joka tukee hänen oppimistaan.