Oivalluksen elämyksiä matematiikasta

Mitä matemaatikot tekevät?

Matemaatikosta voi tulla mieleen kaavojen laskenta, kirjoituspöytä, silmälasit ja lukulamppu. Tämä lienee vanhentunut ja ehkä Aku Ankka -lehdestä omittu käsitys, joka ei vastaa matemaatikon ammatin todellisuutta ollenkaan. Paperia ja kynää tarvitaan toki nykyäänkin, mutta tietokoneen graafiset sovellukset, tietoverkot ja laskentaohjelmat ovat tärkeimpiä työvälineitä laskukoneiden lisäksi.

Ennen kaikkea matemaatikon ammatti on tutkimista. Tässä ammatissa voi kokea monia pieniä onnistumisen elämyksiä saadessaan ratkaistua erilaisia ongelmia työssään. Matemaatikot tietenkin tekevät laskutoimituksia ja he saattavat työskennellä vaikkapa vakuutusyhtiössä laskien vakuutusmaksujen laskentaperusteita ja yleensä he tekevät paljon tilastoja.

Millaisia ihmisiä matemaatikot ovat?

Työpaikalla työskentelevän persoonan ei tarvitse olla samanlainen kuin ihmisen persoonallisuus on kotona. Usein ihmisten työminä on asiallisempi, varautuneempi, varovaisempi ja kaikin puolin korrektimpi minä kuin mitä ihmiset ovat omassa kotonaan perheen parissa tai ystävien kesken.

Töissä matemaatikolta vaaditaan tarkkuutta ja keskittymiskykyä. Toisin kuin stereotypiat tuovat mieleen, niin matemaatikoilla olisi hyvä olla myös suullista esiintymistaitoa, koska heidän usein tarvitsee esitellä tutkimustuloksiaan erilaisissa seminaareissa ja kokouksissa.

Matemaatikkojen kohdalla on vähän sama asia kuin atk-tukea tekevien tietokoneammattilaisten kohdalla, että heidän pitää osata selostaa asioita myös sellaisille, jotka eivät työkseen ratko alan pulmia. Matemaatikon tulee siis kyetä myös epämatemaattiseen ajatteluun ollessaan tekemisissä eri alojen ihmisten kanssa.

bard